Voorkom ontbinding op technische staat na bouwkundige keuring!

Nieuwe diensten en paketten
2 april 2012
Klaag op tijd of voorkom problemen door een aankoopkeuring of een verkoopkeuring.
12 juli 2012

Voorkom ontbinding op technische staat na bouwkundige keuring!

Waarom (juist nu) een verkoopkeuring?

De verkoop van een huis is een belangrijke gebeurtenis, zowel financieel als emotioneel. In de huidige kopersmarkt is het meer dan ooit van belang dat de verkoop met zo min mogelijk strubbelingen verloopt. De risico’s die de transactie in de weg staan dienen zoveel mogelijk te worden geëlimineerd. Eén van die instrumenten is het uit laten uitvoeren van een verkoopkeuring door M.O.B. Consultancy Westbroek B.V.

Een verkoopkeuring is precies hetzelfde als een aankoopkeuring, een bouwkundige keuring waarin alle zichtbare gebreken en achterstallig onderhoud (tekortkomingen) worden geïnventariseerd. Deze gegevens worden vervolgens door ons verwerkt in een bouwkundig rapport, compleet met een kostenraming voor de noodzakelijk uit te voeren werkzaamheden. Een onderscheid wordt gemaakt tussen werkzaamheden die “direct” moeten worden uitgevoerd en werkzaamheden die nog wel “even kunnen wachten”.

De angst bij potentiële kopers (en ook bij sommige verkopers) dat ons bouwkundige rapport niet onafhankelijk is en dat er geïnspecteerd wordt door “een roze bril”, is ongegrond.

MOB is verantwoordelijk voor het rapport en niet u, als verkoper. Wij zijn een onafhankelijk bureau wat verantwoordelijk is voor de inhoud van haar rapporten. Bij een verkoopkeuring worden door MOB geen zaken rooskleuriger weergegeven dan het in werkelijk is. Natuurlijk wordt u bij de inspectie gevraagd naar de eventueel bekende gebreken, die ook in de rapportage worden opgenomen. Naast de gebreken worden ook de positieve feiten van het huis gemeld, bijvoorbeeld wat wanneer is vernieuwd zijn er nog geldende garanties enz.

Het grote voordeel van verkoopkeuring is dat alle zichtbare gebreken bij de verkoop bekend zijn. Er zijn dus op bouwkundig gebied geen verrassingen meer voor de eventuele koper. Wordt een woning pas in opdracht van een aspirant koper gekeurd kunnen er gebreken worden aangetroffen die tot ontbinding van de koop kunnen leiden of tot nieuwe prijsonderhandelingen. Om deze problemen voor te zijn is een verkoopkeuring dus eigenlijk noodzakelijk. Zelfs als de potentiële koper zelf een bouwkundige inspectie laat doen dan zullen er geen grote verschillen tussen de twee rapporten worden gevonden.

De kosten van een bouwkundige keuring / verkoopkeuring, zijn verwaarloosbaar tegenover de kosten en de eventuele minder opbrengst die het gevolg zijn van nieuwe onderhandelingen of een ontbinding.

Om maar te zwijgen over de emotionele schade. Als na 2 jaar uw huis eindelijk onder voorbehoud van een bouwtechnische keuring is verkocht. Is dat een enorme opluchting, die later kan omslaan in een enorme teleurstelling als uit de bouwkundige keuring blijkt dat er nog niet bekende gebreken zijn met als gevolg dat de verkoop uiteindelijk niet door gaat. Een teleurstelling die ook eenvoudig voorkomen had kunnen worden!

Twijfel niet langer overleg met uw makelaar en bel MOB voor een afspraak, 030 – 6940000 en / of kijk hier op de website voor een voorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.